Een reis door de verborgen juweeltjes van Matera Basilicata

Matera Basilicata

Bij het plannen van een Italiaanse vakantie denk je wellicht eerst aan Rome, Florence of Venetië. Maar er is een minder bekende, maar even fascinerende bestemming die je niet mag missen: Matera Basilicata. Gelegen in de zuidelijke regio Basilicata, biedt Matera een unieke mix van geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid.

Matera Basilicata

De betoverende grotwoningen van Matera

Wanneer je de straten van Matera betreedt, is het eerste wat opvalt de opmerkelijke grotwoningen, bekend als ‘Sassi’. Deze oude huizen zijn rechtstreeks in de kalkstenen rotsen uitgehouwen en vormen een van de oudste nog bewoonde nederzettingen ter wereld. Het verkennen van de Sassi geeft je het gevoel dat je door de pagina’s van een geschiedenisboek wandelt, waar elk hoekje en gaatje een verhaal te vertellen heeft. Matera Basilicata is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor de smaakpapillen. De lokale keuken is rijk aan smaken en tradities die je nergens anders in Italië zult vinden. Van handgemaakte pasta’s tot robuuste wijnen, de gerechten hier zijn een directe weerspiegeling van het landschap en de cultuur van de regio. Trakteer jezelf op een maaltijd in een lokaal restaurant en laat je betoveren door de authentieke smaken van Basilicata.

Natuurlijke schoonheid ontdekken in het omringende landschap

Hoewel de stad Matera zelf al adembenemend is, zou je jezelf tekort doen als je de omliggende natuur niet zou verkennen. De regio Basilicata is bezaaid met glooiende heuvels, dichte bossen en kristalheldere rivieren. Of je nu kiest voor een rustige wandeling of een avontuurlijke fietstocht, de natuurlijke schoonheid van de omgeving zal je zeker betoveren. Matera Basilicata is echt een van de best bewaarde geheimen van Italië. Een plek waar tijd lijkt stil te staan en waar je kunt verdwalen in de rijke tapestries van geschiedenis, cultuur en natuur. Dus als je op zoek bent naar een unieke Italiaanse ervaring buiten de gebaande paden, is Matera Basilicata de perfecte bestemming voor jou.