Het verschil tussen water vloerverwarming en elektrische vloerverwarming

Keuzes, keuzes, keuzes komen kijken bij het bouwen van een huis. Voor veel mensen is het een uitdaging om hun huis zo goedkoop, maar toch ook zo milieuvriendelijk te maken. Dit is de reden waarom veel mensen vloerverwarming kiezen boven radiatoren. Radiatoren zijn een stuk goedkoper in aanschaf, maar op de lange termijn kosten radiatoren veel meer geld omdat ze niet milieuvriendelijk zijn. Veel warmte die de radiatoren afgeven gaat namelijk verloren, waardoor ze niet optimaal benut kunnen worden. Daarom gaan veel mensen voor vloerverwarming. Je hebt water vloerverwarming en elektrische vloerverwarming. In dit artikel leggen we je het verschil uit tussen deze twee. 

Een water vloerverwarming

De meest traditionele vloerverwarming is een water vloerverwarming. Een water vloerverwarming werkt, zoals de naam al zegt, op water. Deze soort vloerverwarming wordt gelegd onder de huidige vloer. Hij kan gelegd worden op de open vloer, maar hij kan ook in het huidige cement gefreesd worden. Er worden buizen aangelegd die aangesloten worden op de CV ketel. Vanuit de CV ketel wordt er water door de buizen heen gepompt. Door een thermostaat die in je huis hangt kun je het water, en dus de kamer, de gewenste temperatuur maken. Het water dat door deze buizen stroomt, koelt uiteindelijk natuurlijk ook af. Het afgekoelde water wordt vervolgens weer naar de CV ketel gestuurd, waar het weer wordt opgewarmd. 

Een water vloerverwarming is dus een gesloten systeem. Een water vloerverwarming kent een aantal voordelen. Zo warmt het de kamer bijvoorbeeld op vanuit de vloer. Warme lucht stijgt op, dit heb je wellicht wel eens geleerd op de middelbare school. Hierdoor wordt uiteindelijk de gehele kamer geleidelijk verwarmd. Dit zorgt ervoor dat je, in tegenstelling tot radiatoren, niet op sommige plekken ineens een koude luchtstroom hebt. Een ander voordeel van een waterverwarming, is dat je het in samenstelling met veel verschillende vloeren kunt aanleggen en gebruiken. 

Een elektrische vloerverwarming

Naast een water vloerverwarming, bestaat er ook een elektrische vloerverwarming. Aangezien een water vloerverwarming op water werkt, kun je misschien wel raden dat een elektrische vloerverwarming op elektriciteit werkt. Een elektrische vloerverwarming kun je zien als een soort matje waar elektrische buizen op zijn gemonteerd. Deze elektrische buizen zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Een groot voordeel van elektrische vloerverwarming, is dat je deze gewoon op je huidige vloer kunt leggen. Dit is dus een verschil met de water vloerverwarming. Over de matjes kun je bijvoorbeeld gewoon tegels leggen. 

Om deze reden is een elektrische vloerverwarming ook erg populair in badkamers. Een ander voordeel aan dit soort vloerverwarming, is dat het stralingswarmte afgeeft. Stralingswarmte betekent dat niet de lucht wordt opgewarmd, maar objecten. Deze objecten geven vervolgens weer de warmte af aan hun omgeving. Een groot voordeel hiervan is dat je niet te maken hebt met luchtcirculatie of warmere en koudere luchtstromen. Ook zijn de prijzen voor elektriciteit een stuk lager dan de prijzen voor gas. Gas heb je natuurlijk nodig om het water voor de watervloed verwarming te verwarmen. Ook dit is een reden waarom mensen eerder voor elektrische vloerverwarming kiezen in vergelijking tot een water vloerverwarming. Heb je behoefte aan nog meer informatie? Bekijk dan zeker eens de website van Vloerverwarming Store