Hoe vraag je vergunning voor overkapping aan?
Moet je voor een overkapping in de achtertuin nu wel een vergunning overkapping hebben of kun je ook zonder vergunning een overkapping aanleggen? Deze veelgestelde vraag wordt in dit artikel beantwoord, het is namelijk raadzaam om te controleren of je een overkapping mag plaatsen zonder een vergunning.
Het aanvragen van een vergunning overkapping
Voor het aanvragen van een vergunning moet je je bij de gemeente melden met jouw bouwplannen. Meestal moet je concrete informatie verstrekken over je plannen en mogelijk een tekening aanleveren. Op basis hiervan zal de gemeente je plannen controleren aan de hand een viertal van belang zijnde condities:
– Het bestemmingsplan;
– Het bouwbesluit;
– de lokale bouwverordening;
– redelijke voorschriften over het uiterlijk voorkomen.
Behalve op deze punten kan ook door anderen bezwaren worden ingediend.
Voor het bouwen van een schuur of tuinhuis, het omhakken van een boom en het plaatsen een terrasoverkapping of een schutting in de achtertuin moet soms een bouwvergunning aangevraagd worden. Leg je plannen naast je neer. Houd rekening met je buren of andere belangengroepen. Je bouwplannen worden in een regionale krant aangekondigd zodat ze ook bij je naaste omgeving kenbaar zijn.
Hoelang neemt het aanvragen van een vergunning in beslag?
Je snapt wel dat al deze stappen niet in een aantal dagen kunnen worden gezet. Heb je weinig tijd, neem dan tijdig de tijd om de vergunning in te dienen. Voor deze procedure hanteert de gemeente een periode van ten hoogste 6 weken.
Hoeveel gaat het aanvragen van een vergunning kosten?
Een vergunning is zeker niet gratis. Voor het aanvragen van een dergelijke vergunning rekent een gemeente een vergoeding. Dit staat op je factuur vermeld onder kosten. Deze kosten kunnen verschillen van gemeente tot gemeente en van vergunning voor het bouwen.
Verstandig is dus om hiermee alvast rekening mee te houden indien je een vergunning wenst. Het is in principe niet noodzakelijk, maar het is aan te raden om advies te vragen aan de gemeente. Het inwinnen van dit soort raad kost je vaak helemaal geen kosten.