Kies ik voor de Oud Hollandse traptrede of toch een andere tegel voor in mijn terras?

Terrastegels heb je in allerlei soorten en maten, denk maar eens aan de Oud Hollandse traptrede als voorbeeld. Daarnaast kun je ook kiezen voor betontegels, met coating of eventueel geimpregneerde tegels. Het mooie van betonnen tegels zoals de Oud Hollandse traptrede is dat ze vrij goedkoop zijn en je ze kunt recyclen. Betonnen tegels belasten het milieu dus niet. Lees in deze blog meer over betonnen terrastegels.

Voordelen en nadelen van betonnen tegels zoals de Oud Hollandse traptrede

Een nadeel van betonnen tegels is dat ze veel onderhoud nodig hebben als ze niet behandeld worden. Een onbehandelde Oud Hollandse traptrede neemt veel vuil en vocht op en is sneller aan vervanging toe dan een behandelde tegel. Een goede optie voor een behandelde tegel is een geïmpregneerde tegel, want deze neemt geen vuil en viezigheid op. Verder kun je kiezen voor betontegels met coating, die bijna geen onderhoud vereisen. Dit is wel de duurste optie. 

Keramische tegels voor op het terras

Keramische terrastegels gaan jarenlang mee. Het zijn kras- en kleurvaste tegels die je overal kunt plaatsen zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de tegels beschadigd raken. Keramische tegels zijn ideaal voor als je op zoek bent naar onderhoudsvrije tegels. Keramische tegels zijn namelijk vorstbestendig, krijgen geen last van groene aanslag en vuil kan er niet intrekken. Deze tegelsoort in verkrijgbaar in diverse diktes, en zelfs je woonkamer kun je beleggen met keramische tegels! Daarnaast kun je keramiek volledig recyclen. Het enige nadeel van deze tegelsoort is dat ze redelijk prijzig zijn en dat je ze niet overal kunt plaatsen. De tegels moeten op een specifieke ondergrond worden gelegd.

Tegels van natuursteen

Een andere optie voor je terras is natuursteen. Dit zijn traditionele tegels, net als de Oud Hollandse traptrede. Ze hebben een chique uitstraling en zijn stabiel, waardoor ze lang meegaan. Daarnaast hoef je weinig onderhoud te verrichten aan natuurstenen tegels. Het enige wat je hoeft te doen is het oppervlak een paar keer per jaar te vegen zodat er geen algen aan de tegel kunnen hechten. Het nadeel van natuursteen is dat het niet milieuvriendelijk is en duurder is dan keramiek, terwijl er minder soorten natuursteen is.

Welke terrastegels zijn duurzaam?

Tegels van beton worden vaak in Nederland gemaakt en kunnen worden gerecycled. De stenen hoeven om die reden niet ver vervoerd te worden. Tegels van natuursteen worden uit gesteentes gekapt. Vaak werken de mensen onder slechte omstandigheden. Het transport kost veel energie omdat de tegels uit verre landen vandaan moeten komen. Bij keramische tegels wordt er klei gebakken. Dit proces is niet erg duurzaam. De tegels gaan echter wel jaren mee en hebben geen lange reis afgelegd omdat ze uit Europa komen. Daarnaast kunnen de tegels gerecycled worden.