Groendak
Conceptueel kunnen groendaken ongebruikte dakruimte veranderen in een parkachtige tuinomgeving met een grote gevoeligheid voor milieuverbetering. Ze zijn ontworpen rond onderling afhankelijke componenten die functioneren als een natuurlijke beplantingshabitat, waardoor nieuwe soorten openbare en privéruimtes worden gecreëerd en de voetafdruk van de natuur op de bebouwde omgeving wordt hersteld.
Met het nodige respect en integratie van de Feng Shui-ontwerpprincipes, kan een groen dak worden begiftigd met een ondefinieerbare kwaliteit die rust, balans en harmonie biedt in anders verloren ruimte, terwijl het tegelijkertijd belangrijke bijdragen aan het milieu levert.
Om de beslissing zo veel gemakkelijker te maken, volgen hier enkele redenen waarom u een groen dak zou moeten aanschaffen.
Klimaat- / weerheld
In combinatie met andere groeninstallaties kunnen groendaken een rol spelen bij het veranderen van het klimaat en zelfs het weer van een stad als geheel. Naast het veranderen van koolstofdioxide naar zuurstof, verwijderen groene daken ook zware metalen deeltjes uit regenwater en verminderen ze drastisch het afstromen van regenwater, wat de noodzaak kan verminderen om de gerelateerde regenwaterinfrastructuur uit te breiden of opnieuw op te bouwen.
Bespaart geld en helpt het milieu
Verlengt de levensduur van het dak aanzienlijk (verdubbeld tot verdrievoudigd), waardoor verstoring van de bezettingsgraad en kosten voor het opnieuw bedekken worden verminderd, wat resulteert in lage levenscycluskosten. Daarnaast zijn er heffingskortingen voor groen daken beschikbaar in een toenemend aantal rechtsgebieden, waaronder Amsterdam en Rotterdam.
Planten die op uw groendak groeien, zetten kooldioxide om in zuurstof via fotosynthese, wat zowel de luchtkwaliteit binnenshuis met rooftop-inlaten als de luchtkwaliteit in de buurt verbetert. (1 vierkante meter gras verwijdert 0,2 kg fijnstof in de lucht per jaar)
Niet zomaar een paraplu
In gebieden met een hoge jaarlijkse neerslag hebben gebouwen met standaarddaken soms te maken met het probleem van overlopende goten na hevige regenval. Als die daken plat zijn, zal die overtollige regen zich verzamelen in plassen troebel water die na verloop van tijd schade aan het dakoppervlak kunnen veroorzaken. Bij groendaken wordt al het water dat niet door de bodem en de vegetatie wordt opgenomen, opgevangen door het waterdichtingsmembraan onder het oppervlak.
Ook houden stadsgebouwen en grote cementblokken vaak warmte van de zon vast, wat bekend staat als ‘stedelijk eilandeffect’ (iedereen die op een hete zomerdag over een brandende parkeerplaats is gelopen, heeft het effect van een stedelijk hitte-eiland gevoeld). Planten bovenop is goed voor het milieu, omdat ze dat effect tegengaan en de luchtvervuiling verminderen.