Waarop moet je letten bij een nieuw hekwerk kopen?

Bij het kopen van een nieuw hekwerk voor je woning of bedrijfspand komt heel wat kijken. Er zijn zo veel verschillende soorten en maten, dat een keuze maken best lastig kan zijn. In dit artikel ontdek je – aan de hand van de expertise van een hekwerk expert – waarop je moet letten bij een nieuw hekwerk kopen.

  1. Wat vind jij belangrijk?

Voordat je begint met het zoeken naar een nieuw hekwerk, is het belangrijk om na te denken over wat jij voornamelijk belangrijk vindt aan je hek. Wil je vooral privacy creëren? Of gaat het vooral om de veiligheid van je eigendom? Wil je een esthetisch aantrekkelijk hekwerk of moet het vooral functioneel zijn? Het bepalen van de hoofdfunctie brengt je al een stuk dichter bij de juiste optie voor jou.

  1. Het type hekwerk: wat past bij jou?

Er zijn veel verschillende soorten hekwerken op de markt. Denk bijvoorbeeld aan gaashekwerk, sierhekwerk, dubbelstaafmathekwerk of spijlenhekwerk. Elk type hekwerk heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Waar de een bijvoorbeeld superstevig is en tegen alle weersomstandigheden bestand, scoort de ander juist punten als het gaat om uiterlijk. Een hekwerk expert kan je hier meer over vertellen.

  1. Het materiaal: ga je voor duurzaam of goedkoop?

Naast het type hekwerk, dien je een keuze te maken over het materiaal. Het materiaal heeft niet alleen invloed op de uitstraling van het hekwerk, ook heeft het gevolgen voor de duurzaamheid en de kosten. Er zijn verschillende materialen beschikbaar, zoals hout, staal, aluminium en kunststof. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een hekwerkspecialist vertelt je hier meer over.

  1. De kleur: wat sluit aan bij jouw voorkeuren?

Verder een belangrijke afweging die je moet maken, is voor welke kleur hekwerk je gaat. De kleur van jouw hek is volledig afhankelijk van je wensen en voorkeuren. En daarnaast is het natuurlijk wel zo leuk als de kleur van je hekwerk past bij de uitstraling van je woning of bedrijfspand. 

  1. Het onderhoud: hoeveel tijd wil je eraan besteden?

Verder is de hoeveelheid onderhoud die je nieuwe hekwerk nodig heeft een belangrijk aandachtspunt. Sommige materialen vereisen meer onderhoud dan andere. Naar een hek van roestvrij staal heb je bijvoorbeeld nauwelijks omkijken, terwijl een schutting van hout best af en toe een nieuw likje verf kan gebruiken. Een hekwerkspecialist weet je hier alles over te vertellen.

  1. De installatie: zelf of door hekwerk expert?

Tot slot iets om rekening mee te houden bij een nieuw hekwerk kopen: hoe zit het met de installatie? Is dit zo makkelijk dat je dat zelf kunt doen of moet je hier een professional voor inschakelen? Zorg er daarnaast voor dat je de juiste vergunningen en toestemming hebt om het hek daadwerkelijk te plaatsen.