Wat doet de Keuringsdienst voor Wonen?

De keuringsdienst voor wonen is een organisatie die woningkeuringen uitvoert. Het is hun taak om de kwaliteit van woningen te beoordelen en eventuele tekortkomingen aan te geven. Vooral bij de aankoop van een woning kan het inhuren van de Keuringsdienst voor Wonen nuttig zijn. Maar wat doet de Keuringsdienst voor Wonen precies en hoe werkt het? In deze blog lees je alles wat je moet weten over de Keuringsdienst voor Wonen.

De Keuringsdienst voor Wonen is een onafhankelijke organisatie die gespecialiseerd is in woningkeuringen. Hierbij wordt de woning geïnspecteerd op zaken als bouwkundige staat, aanwezigheid van asbest, houtrot en vochtproblemen. De keuring resulteert in een rapportage waarin de bevindingen staan beschreven en waarin eventuele tekortkomingen worden benoemd. Het rapport geeft je dus een goed inzicht in de staat van de woning, waardoor je beter kunt beoordelen of je de woning wil kopen of niet.

Waarom een keuringsdienst voor wonen?

Een keuring door de Keuringsdienst voor Wonen kun je op eigen initiatief laten uitvoeren, maar het kan ook gebeuren op verzoek van de verkoper of via de hypotheekverstrekker. Vooral bij oudere woningen kan het raadzaam zijn om de woning te laten keuren, omdat er vaak sprake is van gebreken die niet meteen zichtbaar zijn voor een leek. Door de woning te laten keuren, kun je voorkomen dat je later voor onverwachte kosten komt te staan.

Keurmeester

De keurmeesters van de Keuringsdienst voor Wonen zijn veelal bouwkundigen of architecten. Ze gebruiken moderne technieken en meetapparatuur om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de woning. Zo maken ze bijvoorbeeld gebruik van warmtebeeldcamera’s om isolatieproblemen aan te tonen en van vochtmeters om de vochtigheidsgraad te meten. Daardoor kunnen ze een grondige inspectie uitvoeren en betrouwbare conclusies trekken.

Rapport

Na de keuring krijg je een rapport van de bevindingen. Hierin staat alle informatie die relevant is voor de koper, zoals de bouwkundige staat, eventuele gebreken, aanwezigheid van asbest, houtrot en vochtproblemen. Het rapport geeft daarnaast een overzicht van eventuele kosten die nodig zijn om de gebreken op te lossen. Op basis van het rapport kun je beslissen of je de woning wel of niet wilt kopen. Ook kun je de kosten van eventuele reparaties van tevoren begroten, wat weer handig kan zijn bij het onderhandelen over de aankoopprijs.

De Keuringsdienst voor Wonen kan je als koper van een woning een goed inzicht geven in de staat van de woning. Het is raadzaam om de woning te laten keuren, vooral bij oudere woningen waarvan de bouwkundige staat niet direct zichtbaar is. Door het inzetten van moderne technieken kunnen keurmeesters van de Keuringsdienst voor Wonen een grondige inspectie uitvoeren en betrouwbare conclusies trekken. Het rapport dat je na afloop krijgt is een waardevolle bron van informatie die je kan helpen bij het nemen van de juiste beslissing en het begroten van eventuele kosten.        

Bron: https://www.keuringsdienstvoorwonen.nl/